čtvrtek 25. dubna 2024

Agrofert drtí zaměstnance extrémně nízkými platy

Andrej Babiš kritizuje vládu, že lidem nedává vůbec nic. Firmy z jeho holdingu ale pekařům či dělníkům nabízejí platy, které nedosahují ani na hranici minimální mzdy.

images (1)

Babiš i na billboardech tvrdí, že pomáhá lidem
Zdroj: facebook

  • Babiš i na billboardech tvrdí, že pomáhá lidem
  • Zdroj: facebook

Pekárna United Bakeries z holdingu Agrofert hledá pekaře. V inzerátu na webu úřadu práce nabízí za plný úvazek v třísměnném provozu v pražských Jinonicích mzdu 17 900 korun hrubého, tedy asi necelých 16 tisíc čistého. Průměrně si ale lidé na stejné pozici vydělají téměř o deset tisíc víc. Nabídka zveřejněná koncem roku 2021 je stále aktuální.

Redakce deníku FORUM 24 zavolala na uvedený kontakt. Firma redaktorce nabídla ještě nižší plat, než avizuje, jen 17 300 korun měsíčně, to je minimální možná mzda. Prý proto, že uchazečka nemá praxi s obsluhou mísícího stroje.

Další společnost Agrofertu, Vodňanská drůbež, hledala dělníky do závodu v Modřicích u Brna. Nabízela 16 380 korun měsíčně. Na situaci upozornil v předvolební debatě Blesku odborářský předseda Josef Středula. „To přece není důstojný život, to není věc, za kterou se dá přežít, zvláště v dnešní době,“ řekl. Krátce poté firma inzerát stáhla a zveřejnila nový, kde upravila mzdu na rozpětí od 17 940 do 25 tisíc korun.

Andrej Babiš, skutečný vlastník holdingu Agrofert, si v prezidentské kampani zakládá na tom, že chce pomáhat obyčejným lidem. „Současná vláda nedává lidem vůbec nic,“ prohlásil opakovaně. Firmy z jeho holdingu ale pekařům či dělníkům nabízejí míň než minimální mzdu.

Související

GJClj3rXkAAc3jv
Domácí

Poslanci ANO odešli ze schůze, nechali jen cedule s pravopisnými chybami

profimedia-0846450781
Domácí

Mám radost, napsal Babiš po zprošťujícím verdiktu v kauze Čapí hnízdo

babis
Domácí Video

Rána do vlastních řad: Babiš v čepici trdluje v infantilních videích

B2
Domácí

Babiš zůstává na seznamech. Sám přitom řekl, že byl u StB, ale u té hodné