pondělí 16. září 2024

Agresivní ohniví mravenci se šíří Austrálií, umějí si vytvořit vor a cestovat po vodě

Silné deště v australských státech Queensland a Nový Jižní Wales mohou mít mnohem fatálnější následky, než jsou záplavy. Vodu totiž využívá ke své přepravě invazivní mravenec ohnivý, který se tak může rozšířit po celé Austrálii.

240117113419-01-invasive-fire-ants-australia-flooding-2024

Shluk cestujících nebezpečných mravenců.
Zdroj: Invasive Species Council

  • Shluk cestujících nebezpečných mravenců.
  • Zdroj: Invasive Species Council

Tropického cyklonu Jasper, který zaplavil až 150 tisícům obyvatel domovy, využil nežádoucí hmyz. "Nedávné silné deště a divoké počasí v regionu by mohly urychlit šíření ohnivých mravenců, jednoho z nejhorších invazivních druhů na světě. Ohniví mravenci jsou aktivnější před nebo po dešti a mohou vytvářet velké plovoucí vory, které se pohybují s vodními proudy, aby se uchytily v nových oblastech,“ řekl manažer australské rady pro invazivní druhy zvířat Reece Pianta.

Nebezpečný druh všežravého mravence dokáže způsobit velké ekologické i ekonomické problémy. Napadá ve velkém nejen ostatní druhy mravenců a hmyzu, ale dokáže zabít i dobytek. Kolonie, která může čítat až na dva miliony jedinců, umí spořádat celou úrodu. Mravenci se také velmi rychle množí.

Mravenci jsou navíc velmi agresivní a jejich kousnutí je prý jedno z nejbolestivějších, pálí jako oheň i několik dní. Jed používají pro zabití nebo ochromení kořisti, člověku může způsobit extrémní bolest a vyvolat silné alergické reakce nebo anafylaktický šok smrt. Navíc když do člověka kousne jeden mravenec, vypustí feromon, který informuje ostatní, aby útočili také.

Úřady proto vyzvaly Australany, aby hlásili každý výskyt mravenců. Na jejich vymýcení pracuje země od prvního zavlečení z Jižní Ameriky v roce 2001.

Problémy s ohnivými mravenci jsou také v Americe, letos se dostali i do Evropy, jejich výskyt hlásí třeba Sicílie nebo Portugalsko.



Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

profimedia-0908103005
Domácí

Žádné povodně nejsou! Dezinfoscéna odhalila strašlivé spiknutí

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXW3fjMXUAA83Mj
Domácí

Zruší povodně volby? Opavský primátor žádá jejich odklad, vláda je proti