pátek 20. září 2024

Agentura Eurojust eviduje přes 70 tisíc válečných zločinů na Ukrajině

Agentura Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech, která se zaměřuje na vyšetřování a stíhání závažné přeshraniční kriminality a organizovaného zločinu spustila databázi válečných zločinů na Ukrajině.

Eurojust-building2

Budova agentury Eurojust.
Zdroj: eurojust.europa.eu

  • Budova agentury Eurojust.
  • Zdroj: eurojust.europa.eu

"Nic nemůže nahradit strašlivé ztráty a zkázu, kterou ukrajinský lid utrpěl od začátku této války. Z klíčových mezinárodních zločinů je však třeba se vždy zodpovídat a Eurojust dělá vše, co je v jeho silách, aby pomohl postavit odpovědné osoby před soud,“ uvedl předseda Eurojustu Ladislav Hamran.

"I když škody způsobené ruskou invazí nelze nikdy napravit, můžeme zajistit, aby ti, kdo jsou za ně zodpovědní, byli postaveni před soud,“ doplnila styčná prokurátorka Eurojustu pro Ukrajinu Myroslava Krasnoborova.

Díky databázi důkazů o závažných mezinárodních zločinech bude moci Eurojust shromažďovat, analyzovat a uchovávat důkazy o válečných zločinech, zločinech proti lidskosti a genocidě. V případě Ukrajiny půjde například o důkazy, jako jsou ústní svědectví, satelitní snímky, fotografie, videozáznamy, profily DNA či otisky prstů. Agentura umožní sdílení informací a jejich bezpečný přenos.

O tom, jak by se měly stíhat a trestat zločiny za války na Ukrajině, zatím nemá mezinárodní společenství zcela jasno. Debatuje se to tom, zda by měl zločiny soudit existující Mezinárodní trestní soud, nebo nově ustavený zvláštní tribunál.

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí