pondělí 20. května 2024

Afriku v budoucnu zaplaví plastový odpad. Jeho množství se vymyká kontrole

Až 116 milionů tun plastového odpadu ročně vyprodukuje podle analýzy za necelých 40 let subsaharská Afrika . To je asi šestkrát víc než dnes. Plastový odpad pro zemi představuje obrovský problém, nemá totiž dostatečnou kapacitu na jeho likvidaci.

Bez názvu

Množství odpadu v Africe se vymyká kontrole.
Zdroj: Tearfund

  • Množství odpadu v Africe se vymyká kontrole.
  • Zdroj: Tearfund

Každou minutu se v subsaharské Africe vysype na skládku nebo spálí tolik plastu, kolik by pokrylo jedno fotbalové hřiště. Skládky jsou navíc živnou půdou pro komáry, mouchy a jinou havěť, která zvyšuje riziko malárie, cholery, průjmů a dalších onemocnění. Podle analýzy křesťanské charitativní organizace Tearfund tento trend stále poroste a do roku 2060 už se v regionu spotřebuje na 116 milionů tun plastového odpadu ročně. Může za to hlavně stále početnější populace lidí do 30 let a jejich zvyšující se poptávka po plastových produktech.

Zástupci vlád států Nairobi a Keni, kde už platí celá řada přísných regulací, teď usilují o uzavření smlouvy s OSN o boji proti znečištění plasty. „Znaky ekologického zhroucení jsou všude kolem nás, ale tato smlouva má potenciál omezit plastovou krizi a zlepšit životy miliard lidí," řekl hlavní ekonom společnosti Tearfund Rich Gower. Vyzval vyjednavače v Nairobi, aby souhlasili s výrazným snížením produkce plastů. Gower totiž tvrdí, že pokud nebudou existovat globální pravidla a předpisy, lidé žijící v rozvojových zemích neúměrně ponesou hlavní tíhu ekologických a zdravotních dopadů znečištění plasty.

Otevřený dopis zástupcům Africké skupiny ohledně regulace plastů podepsalo i na 80 biskupů a církevními představitelů. Jednání jsou naplánovaná na příští týden.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně