Afričtí migranti jako hrozba pro Evropu. V Maroku jich zastavili tři tisíce

Pokusy o migraci Afričanů do Evropy neustávají, trend je spíše opačný. Mění se však místa kudy se na starý kontinent pokoušejí dostat a mění se pomalu i přístup evropských zemí k udělování azylů.

profimedia-0791109327

Migranti vyrážejí vstříc životu v Evropě.
Zdroj: Profie

  • Migranti vyrážejí vstříc životu v Evropě.
  • Zdroj: Profie

Statisíce afrických zájemců o život v Evropě čekají před branami starého kontinentu a hledají nové trasy, kudy se do Evropy dostat. Alespoň tak o celé věci píší německá média, která si všímají změny chování převaděčů, kteří donedávna brali Tunisko jako jasnou africkou bránu do Evropy. Tam odsud se daří počet běženců snížit, ovšem ze sousední Libye to jde jen velmi těžko. Podle mezinárodních organizací se právě v Libyi nachází zhruba 760 tisíc migrantů, kteří se budou chtít dostat do Evropy. A nejde jen o Libyjce, ale řadu lidí ze zemí střední a východní Afriky, kteří v Libyi nebo třeba právě v Tunisku nedostali azyl a do svých domovů se vrátit nechtějí.

Obyvatelé západní Afriky, tedy západní oblasti Sahelu, mají stejný cíl. Jako tranzitní zemi pro to začínají využívat Mauritánii, odkud proudí na Kanárské ostrovy nebo přímo do Španělska. To se však začíná obracet k běžencům zády.

Tvrdě proti běžencům, kteří se pokoušeli dostat do Španělska, nyní zasáhly úřady v Maroku. Tamní policie zabránila dalšímu rozsáhlému pokusu u vstup do Španělska zhruba třem tisícům afrických migrantů. Pozatýkala také více než 150 převaděčů nebo osob s nimi spolupracující. Minulý měsíc marocká policie zmařila přechod do Španělska dalším 11 tisícům lidí.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy