pátek 20. září 2024

Africký mor prasat je hlášen v Chorvatsku a Itálii. Hrozí zavlečení do ČR

Nemoc afrického moru prasat byla zaznamenána v Chorvatsku i Itálii. Státní veterinární správa varuje před možným zavlečením afrického moru prasat do ČR.

prase

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Na základě výskytu afrického moru prasat (AMP) v Itálii a Chorvatsku a zvýšenému cestování v letních prázdninách Státní veterinární správa varuje před možným zavlečením AMP do Česka. AMP se šíří prostřednictvím výrobků z vepřového masa a kontaminovaných materiálů.

Turisté by proto měli být při dovozu potravin z postižených zemí. „Pokud si chce občan ČR z uvedených lokalit z dovolené přivézt jakékoli výrobky z vepřového masa nebo masa divočáků, je nezbytné, aby tyto výrobky byly označeny oválnou značkou s číslem podniku, ve kterém byly vyrobeny. Jakékoli jiné výrobky mohou být při silniční kontrole při návratu domů zabaveny,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

AMP je nakažlivé onemocnění, které postihuje výhradně prasata a způsobuje téměř 100procetní úmrtnost. Na člověka se tato nebezpečná nákaza nepřenáší, nicméně člověk může AMP pasivně přenášet na velké vzdálenosti. V oblastech výskytu AMP jsou pak ohroženy chovy domácích prasat i populace volně žijících prasat divokých.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SVSČR

Související

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

36201152641_d03a5151cf_b
Zahraniční Klimatické změny

Italský obr, ledovec Marmolada, taje. Pravděpodobně zcela zmizí

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

Jannik Sinner.
Tenis

Pohroma pro Itálii. Světová jednička ani Musetti nebudou hrát Davis Cup