pátek 20. září 2024

Africký mor prasat i ptačí chřipka jsou v Česku pod kontrolou

Výskyt afrického moru prasat i ptačí chřipky mají čeští veterináři pod kontrolou.

kuře

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Minulý týden jsme vás informovali, že se v Česku objevila nákaza africkým morem prasat (AMP) i ptačí chřipky. V případě AMP to bylo poprvé od roku 2017. Nákaza AMP je dále potvrzena v Německu, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Itálii či Srbsku. Nejvážnějším rizikem je šíření nákazy do chovů prasat domácích.

České republice se podařilo v minulosti africký mor prasat vymýtit, v okolních státech se však nedaří nákazu tlumit, byla otázka času, kdy se nemoc objeví opět u nás. Státní veterinární správa přijala již řadu opatření, která mají minimalizovat šíření nákazy a zabránit tomu, aby se dostala do chovů prasat domácích,“ řekl Petr Jílek, náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Ministerstva zemědělství.

Státní veterinární správa vymezila takzvané pásmo infekce kolem místa nákazy. Na území o výměře dvě stě kilometrů čtverečních je mimo jiné zakázán lov zvěře a krmení prasat divokých a dočasně omezen pohyb obyvatelstva.

V případě ohniska ptačí chřipky bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo. V těchto pásmech byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která omezila přesuny drůbeže a zakázala hromadné akce jako například výstavy ptactva.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

ovce
Domácí

Třetí případ katarální horečky ovcí byl potvrzen v Karlovarském kraji

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

slepice
Domácí Ptačí chřipka

Ptačí chřipka je po pěti měsících znovu v Česku