sobota 27. července 2024

AfD zažívá krizi. Obě její hlavní tváře končí krátce před evropskými volbami

Ačkoliv je AfD druhou nejsilnější stranou v Německu, současná předvolební kampaň se jí nepovedla. Odstoupili z ní totiž, pod tíhou řady afér, oba lídři.

364036625_1245424799676111_3986668137993757887_n

Maximilan Krah krátce před volbami mizí z čela AfD.
Zdroj: Facebook/Maximilian Krah

  • Maximilan Krah krátce před volbami mizí z čela AfD.
  • Zdroj: Facebook/Maximilian Krah

Pečlivě naplánovaná kampaň před volbami do Evropského parlamentu je pro staru Alternativa pro Německo (AfD) v troskách. Oba straničtí lídři totiž oznámili, že odstupují z kampaně, k čemuž je dohnala řada afér, které se kolem nich v posledních týdnech vyrojily. Stranická dvojka Petr Bystroň sice uvedl, že důvodem jeho odstoupení z kampaně jsou rodinné důvody, ovšem učinil tak až poté, co byl usvědčen z přijetí úplatku za rozhovor pro proruské stránky Voice Of Europe. V minulosti Bystroň rozhovor, úplatek však odmítl.

Korupční kauza podobného rázu stála místo rovněž lídra kandidátky AfD a jednoho ze dvou šéfů strany Maximiliana Kraha. Ten však čelí ještě dalším aférám, protože na jeho dlouholetého spolupracovníka padlo obvinění ze špionáže pro Čínu a Krah sám následně způsobil rozkol mezi vlastní stranou a francouzským krajně pravicovým hnutím Národní sdružení Marine LePen, když tvrdil, že každý, kdo nosil uniformu SS, nemusel být automaticky zločinem. Po tomto výroku se Francouzi od svých letitých partnerů distancovali.

Nakolik se odstoupení obou lídru stranické kandidátky projeví na volebních výsledcích, bude známé druhý červnový víkend, kdy se konají volby do Evropského parlamentu. Zatím AfD vykazuje preference kolem 20 procent hlasů, což z ní dělá druhou nejsilnější německou stranu.

Autor: Jan Skala

Související

Bank Of China je jednou ze tří institucí, která Maďarsku půjčila miliardu eur.
Ekonomika

Maďarsko si půjčilo miliardu eur od tří čínských bank. Vrátit ji musí do tří let

prof,
Zahraniční

Tajfun Gaemi zabil na Tchaj-wanu pět lidí. Dnes udeřil na čínské pobřeží

profimedia-0892488115
Zahraniční Auta

Čínské autonomní auto srazilo chodce

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání