čtvrtek 19. září 2024

AfD má stále více příznivců. Je to extrémistická strana, tvrdí experti

"Už to zkoušeli vaši dědové a jak to dopadlo. Obrovské utrpení a ruské tanky v Berlíně." Německá AfD kritizuje pomoc Ukrajině a u voličů s tím slaví úspěch.

Bundestag

Kdo usedne v Bundestagu? Šance AfD, německé obdoby tuzemské SPD, se stále zvyšují.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kdo usedne v Bundestagu? Šance AfD, německé obdoby tuzemské SPD, se stále zvyšují.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Tématem německé strany Alternativa pro Německu (AfD) už není migrační krize, i když na ni politici tohoto uskupení stále poukazují. Strana změnila rétoriku, tepe vojenskou pomoc Německa Ukrajině nebo plány Zelených na ekologické vytápění a slaví s tím velké úspěchy. V předvolebních průzkumech se jí už podařilo pokořit dvacetiprocentní hranici, čímž za sebou nechává všechny strany současné vládní koalice včetně zmiňovaných Zelených, kteří jsou podle AfD nepřítelem číslo jedna pro německý lid. Poslední průzkum AfD přisoudil druhé místo, hned za konzervativní CDU.

Představitelé AfD tvrdí, že politika, kterou prosazují Zelení, zruinuje německý průmysl i obyvatelstvo. Obzvláště se jim nelíbí zákon, který by příští rok zakázal instalaci nových kotlů na plyn a topné oleje, což propaguje zejména ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck, stejně jako zákaz aut se spalovacími motory. AfD nachází výraznější podporu na východě země, dominuje hlavně v Braniborsku, Sasku a Durynsku.

Němečtí experti poukazují na to, že se AfD vyznačuje extremistickými názory, které nejsou v souladu s evropským směřováním Německa. Kontrarozvědka dokonce vedení strany nařkla ze šíření ruské propagandy.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté