sobota 21. září 2024

Adware a bankovní malware ohrožují Android v Česku

Kybernetické hrozby na platformě Android v Česku se v červnu nezměnily. Největším rizikem zůstává adware Andreed. Ačkoli nejde o vysoce nebezpečný malware, může sledovat internetové aktivity uživatelů a zobrazovat agresivní reklamy.

malware

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Adware Andreed (adware = malware, který se může ukrývat v počítači nebo mobilním telefonu, zobrazuje reklamy nebo sleduje internetovou aktivitu uživatele, pozn. red.) se šíří prostřednictvím falešných mobilních her, které jsou často nabízeny v neoficiálních obchodech. Tyto hry mohou fungovat bez problémů, ale obsahují skrytý adware, který zpomaluje zařízení a stahuje další škodlivé kódy. V červnu byla nejčastěji infikovanou hrou Flower Girls Tamagotchi Anime. Vyplývá to z pravidelné analýzy detekčních dat společnosti ESET

Bankovní trojský kůň Cerberus se znovu objevil v Česku na jaře a jeho detekce zůstávají dle ESETu stabilní. Tento malware je šířen prostřednictvím falešných verzí her, jako je Fast Car Driving - Street City a Pool Stars. Cerberus dokáže číst SMS zprávy, zaznamenávat stisky kláves a sbírat citlivé údaje.

Bezpečnostní experti opakovaně varují před stahováním aplikací a her mimo oficiální obchody, protože falešné verze mohou obsahovat nebezpečný malware. Uživatelé by měli využívat bezpečnostní software a stahovat aplikace pouze z oficiálních zdrojů, aby se chránili před hrozbami jako je Cerberus. Další hrozbou v červnu byl trojský kůň Agent.HQS, který se šíří jako pirátská verze aplikace MX Player a prostřednictvím sítě Telegram. Tento malware funguje jako dropper, což znamená, že doručuje škodlivý obsah do zařízení skrytě.

Uživatelé Androidu by měli být opatrní při stahování aplikací a her, používat bezpečnostní software a zvažovat další nástroje jako správce hesel nebo VPN pro lepší zabezpečení.

Autor: Šimon Mitro

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici