pátek 20. září 2024

Advokátům se od ledna zvýší odměny. Stát vyjdou ročně přes miliardu

Od ledna se advokátům v České republice zvýší odměny. Ministr spravedlnosti podepsal novou verzi advokátního tarifu, která má nejen zvýšit mzdy právníků, ale i zlepšit dostupnost právní pomoci pro oběti trestných činů.

právník

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Sora Shimazaki

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Sora Shimazaki

Od 1. ledna 2025 se advokátům v Česku zvýší odměny. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) schválil novou vyhlášku, známou jako advokátní tarif, která má zlepšit přístup k právní pomoci, zejména pro oběti trestných činů. Úřad odhaduje, že změny v tarifu si ročně vyžádají o 629 milionů korun více ze státního rozpočtu.

Podle Blažka, který je sám advokátem, byla aktualizace tarifu nezbytná. Mnohé položky v tarifu nebyly upravovány více než deset let, což vedlo k rozdílům mezi odměnami advokátů a jejich náklady. Valorizace má zajistit, aby právo na právní zastoupení nebylo ohroženo, a přispět k dostupnosti advokátů i v sociálně slabších oblastech.

Naposledy byly změny v tarifu zavedeny v letech 2006 a 2013. Před tím stát odměny snižoval kvůli úsporám a obecné snaze o šetření. Nová podoba tarifu reflektuje nejen aktuální ekonomickou situaci, ale také náročnost různých typů právního zastupování.

Stát ročně vyplácí na odměnách advokátům ex offo 580 milionů korun, přičemž novým tarifem vzrostou náklady na 1,044 miliardy korun. Dále budou přidány náhrady za cestovní výdaje a promeškaný čas. Ministerstvo očekává, že zvýšené odměny povedou k vyšším daním a pojistnému, což přispěje k pozitivnímu dopadu na státní rozpočet.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0896193718
Domácí

Pavel upozorňuje na naléhavou potřebu změn ve vězeňství

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy

GDescRWWUAAssW-
Domácí

Peníze máme, ale ne pro všechny, vzkázal Blažek pracovníkům justice

GPJR1DOXoAAaYXg
Domácí

Stávka pravděpodobně zabrala. Blažek slíbil zvýšení mezd od července