pátek 17. května 2024

Administrativa kolem obchodování s auty půjde vyřídit online, plánuje ministerstvo

Ministerstvo dopravy plánuje digitalizaci v oblasti obchodování s auty. Veškerá administrativa by měla jít vyřešit online.

auto

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Podnikatelé se sešli 17. ledna na semináři v sídle Hospodářské komory v pražském Florentinu, aby diskutovali o postupující digitalizaci v automobilovém průmyslu. Ocenili snižování administrativy, ale řešili další kroky ze strany vlády. Podnikatelé zdůrazňují potřebu digitalizace převodu vozů a automatizace zápisů v rejstříku motorových vozidel, který trpí vysokou chybovostí dat. Volají také po odstranění zbytečných překážek, jako jsou fyzické kontroly při převodu vozidel.

Chceme umožnit online udělení plných mocí, díky kterému půjde mnoho úkonů řešit elektronicky. Naším cílem je, aby šlo veškerou administrativu okolo prodeje, koupě a registrace auta vyřídit plně digitálně,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Portál dopravy již nyní nabízí širokou škálu služeb spojených s dopravou, od kontroly tachometru po předvyplnění žádostí o výměnu řidičského průkazu.

Generální ředitelka AURES Holdings, jež provozuje autobazary AAA AUTO, Karolína Topolová zdůraznila, že digitalizace převodů vozů by výrazně zefektivnila obchod s ojetými vozy, což by přineslo úspory státního rozpočtu a zvýšený komfort pro zákazníky.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

odometr
Světové dny Auta

Den odometru

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko