pátek 23. května 2025

85 procent balených hotovek nevyhovuje, inspekce rozdala pokuty za 190 milionů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila 50 059 kontrol. Inspektoři kontrolovali maloobchodní prodej, restaurace, kavárny, výrobny potravin i velkosklady.

restaurace

Jen do května letošního roku nechali inspektoři zavřít 51 stravovacích zařízení.
Zdroj: pixabay.com

  • Jen do května letošního roku nechali inspektoři zavřít 51 stravovacích zařízení.
  • Zdroj: pixabay.com

Odhalili celkem 3 323 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků. Nejproblémovější byly potraviny dovážené ze třetích zemí (zemí mimo Evropskou unii). Nejméně pochybení inspektoři odhalili u potravin tuzemských výrobců.Loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce ukončila 2 913 správních řízení za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů. Pokuty se vyšplhaly do výše 189 056 750 korun. To je o 60 milionů více než v minulém roce.Od letošního roku navíc spadá dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování (restaurace, pivnice, kavárny a jiné) pod Ministerstvo zemědělství. „Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálnímu řízení SZPI jsou nyní zajištěny jednotné metodické postupy u všech úředních kontrol potravin napříč obory i regiony. Získáváme přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele, přičemž provozovatele nezatížíme novými povinnostmi,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný. Z pohledu jednotlivých komodit byla nejvyšší procenta nevyhovujících šarží zjištěna u hotových jídel balených (85,7 %), dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel dresinků, soli a hořčice (72,7 %), nealkoholických nápojů (62,5 %), čokolády a cukrovinek (58,7 %), zmrzlin a mražených krémů (51,9 %), mléčných výrobků (43,0 %), ryb a vodních živočichů (39,4 %), vajec a vaječných výrobků (39,3 %), ostatních potravin jinde nezařazených (38,1 %) a přírodních sladidel (37,5 %)Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2024 uskutečnila celkem 50 059 kontrol s cílem chránit zdraví a zájmy spotřebitelů. Inspektoři kontrolovali maloobchodní prodeje, provozovny společného stravování, výrobny potravin či velkosklady.

Kontroly odhalily 3 323 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků. Nejproblémovější byly potraviny dovážené ze zemí mimo Evropskou unii. Nejméně pochybení inspektoři našli u potravin tuzemských výrobců.

Z pohledu jednotlivých komodit byla nejvyšší procenta nevyhovujících šarží u hotových jídel balených, a to přes 85 procent. Neprošlo ani 73 procent kontrolovaných dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel, dresinků, soli a hořčice, 63 procent nealkoholických nápojů, 59 procent čokolády a cukrovinek 43 procent mléčných výrobků, 40 procent ryb, vajec a vaječných výrobků.

Od letošního roku spadá nově dozor na restaurace, pivnice, kavárny a podobné provozovny pod Ministerstvo zemědělství. „Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálnímu řízení SZPI jsou nyní zajištěny jednotné metodické postupy u všech úředních kontrol potravin napříč obory i regiony. Získáváme přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele, přičemž provozovatele nezatížíme novými povinnostmi,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný.

Od ledna do poloviny května v návaznosti na sjednocení dozoru provedli inspektoři ze í zemědělské a potravinářské inspekce 10 796 kontrol a odhalili 3 367 porušení právních předpisů. Na místě kvůli porušení hygienických předpisů uzavřeli 51 restaurací a rychlých občerstvení

Autor: Michaela Dočkalová a Tereza Maixnerová

Související

Karlovy_Vary_výletní_restaurace_Jelení_skok
Domácí

Jelení skok znovu otevře. Legendární budova však potřebuje opravit

durian
Domácí

Na letišti v Praze inspektoři odhalili 540 kilo durianu plného pesticidů

profimedia-0953289731
Domácí

Kontroly v restauracích odhalily stovky přestupků u plynových topidel

Albert
Domácí

Albert v Blansku prodával zkažené máslo. Zapáchalo, i když nebylo prošlé