Odhalili celkem 3 323 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků. Nejproblémovější byly potraviny dovážené ze třetích zemí (zemí mimo Evropskou unii). Nejméně pochybení inspektoři odhalili u potravin tuzemských výrobců.Loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce ukončila 2 913 správních řízení za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů. Pokuty se vyšplhaly do výše 189 056 750 korun. To je o 60 milionů více než v minulém roce.Od letošního roku navíc spadá dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování (restaurace, pivnice, kavárny a jiné) pod Ministerstvo zemědělství. „Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálnímu řízení SZPI jsou nyní zajištěny jednotné metodické postupy u všech úředních kontrol potravin napříč obory i regiony. Získáváme přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele, přičemž provozovatele nezatížíme novými povinnostmi,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný. Z pohledu jednotlivých komodit byla nejvyšší procenta nevyhovujících šarží zjištěna u hotových jídel balených (85,7 %), dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel dresinků, soli a hořčice (72,7 %), nealkoholických nápojů (62,5 %), čokolády a cukrovinek (58,7 %), zmrzlin a mražených krémů (51,9 %), mléčných výrobků (43,0 %), ryb a vodních živočichů (39,4 %), vajec a vaječných výrobků (39,3 %), ostatních potravin jinde nezařazených (38,1 %) a přírodních sladidel (37,5 %)Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2024 uskutečnila celkem 50 059 kontrol s cílem chránit zdraví a zájmy spotřebitelů. Inspektoři kontrolovali maloobchodní prodeje, provozovny společného stravování, výrobny potravin či velkosklady.
Kontroly odhalily 3 323 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků. Nejproblémovější byly potraviny dovážené ze zemí mimo Evropskou unii. Nejméně pochybení inspektoři našli u potravin tuzemských výrobců.
Z pohledu jednotlivých komodit byla nejvyšší procenta nevyhovujících šarží u hotových jídel balených, a to přes 85 procent. Neprošlo ani 73 procent kontrolovaných dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel, dresinků, soli a hořčice, 63 procent nealkoholických nápojů, 59 procent čokolády a cukrovinek 43 procent mléčných výrobků, 40 procent ryb, vajec a vaječných výrobků.
Od letošního roku spadá nově dozor na restaurace, pivnice, kavárny a podobné provozovny pod Ministerstvo zemědělství. „Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálnímu řízení SZPI jsou nyní zajištěny jednotné metodické postupy u všech úředních kontrol potravin napříč obory i regiony. Získáváme přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele, přičemž provozovatele nezatížíme novými povinnostmi,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný.
Od ledna do poloviny května v návaznosti na sjednocení dozoru provedli inspektoři ze í zemědělské a potravinářské inspekce 10 796 kontrol a odhalili 3 367 porušení právních předpisů. Na místě kvůli porušení hygienických předpisů uzavřeli 51 restaurací a rychlých občerstvení