čtvrtek 17. října 2024

3. srpen 1492. Den, kdy začala nejdůležitější námořní plavba všech dob

3. srpna 1492 vypluly ze španělského přístavu tři lodě, kterým velel Kryštof Kolumbus. V tu chvíli skončil středověk a do map se brzy začal zakreslovat nový kontinent.

Kolumbus

Výjev dobytí ráje. Kolumbus stanul na jednom z karibských ostrovů.
Zdroj: Wikipedia

  • Výjev dobytí ráje. Kolumbus stanul na jednom z karibských ostrovů.
  • Zdroj: Wikipedia

Přístav Palos de la Frontera v jihozápadním cípu Španělska. Letní den, 3. srpna 1492, lodě Santa Maria, Nina a Pinta, a v hlavní roli dosud neznámý mořeplavec Kryštof Kolumbus. Právě tento den začala nejslavnější a nejdůležitější výprava za hranice tehdy známého světa. Kolumbus chtěl původně dokázat, že země je kulatá a že do Indie dopluje i jinou cestou, než jaké byly dosud známé. Místo toho však objevil zcela nové pobřeží, z kterého se brzy vyklubal nový kontinent, Amerika.

Přestože Kryštof Kolumbus nikdy pravděpodobně nebyl v pevninské Americe a pohyboval se pouze na ostrovech v Karibiku, byly všechny čtyři jeho výpravy velice důležité pro zkoumání nového kontinentů. Z té první, nejslavnější, Kolumbus na španělský královský dvůr v Barceloně přivezl nejen zprávy o nové zemi, ale i bavlnu či dosud neznámou rostlinu agávi a deset domorodých indiánů.

Do konce svého života o čtrnáct let později neměl Kolumbus ani tušení, jakého rozsahu a významu je jeho objev. Detailnější průzkum americké pevniny podnikl o několik let později italský mořeplavec Amerigo Vespucci, po němž nový kontinent dostal svůj název.

Autor: Jan Skala

Související

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi

15415373758_4955b0fe07_c
Zahraniční Zajímavosti

Kolumbus byl nejspíš španělský Žid, proto tajil svůj původ

Záběr z filmu Pulp Fiction
Film a TV Kino

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin