čtvrtek 19. září 2024

28. června symbolicky začala i skončila první světová válka

Výstřel v Sarajevu zazněl před 109 lety, symbolický mír přinesla Versailleská smlouva před 104 lety. Obě události spojuje jediné datum – 28. červen.

Sarajevo

Ještě naživu. Na dobovém snímku nastupuje František Ferdinand d´Este a Žofie Chotková do automobilu, aby se vydali na osudovou cestu Sarajevem.
Zdroj: Wikipedia

  • Ještě naživu. Na dobovém snímku nastupuje František Ferdinand d´Este a Žofie Chotková do automobilu, aby se vydali na osudovou cestu Sarajevem.
  • Zdroj: Wikipedia

Žádné jiné datum než 28. červen není tak úzce spjaté s první světovou válkou. Ten den roku 1914 při běžné návštěvě Sarajeva po atentátu zemřel rakouský arcivévoda František Ferdinand d´Este, s nímž se počítalo jako s nástupcem na rakousko-uherský trůn místo jeho strýce Františka Josefa I. Právě proto si jej na mušku vzal jeden z bosensko-srbských anarchistů Gavrilo Princip, který po nezdařeném bombovém útoku na arcivévodovo auto vytáhl revolver a střelil. V autě tehdy zemřel nejen František Ferdinand, ale i jeho žena Žofie Chotková. Historici tento okamžik považují za faktický začátek první světové války, protože vyústil v červencovou krizi, při níž František Josef I. napsal manifest Mým národům a vyhlásil po boku Německa válku Srbsku. K té se pak přidala celá Evropa a v okamžiku, kdy se konflikt rozšířil do kolonií, už bylo možné mluvit o celosvětové válce.

Trvala více než čtyři roky a stala se do té doby nejkrvavějším konfliktem, kdy proti sobě stály Ústřední mocnosti Německo, Rakousko-Uhersko, Osmanská říše a Bulharsko a státy Dohody, kam patřilo Rusko, Velká Británie, Francie a Itálie. Ačkoliv konflikt skončil 11. listopadu 1918 vítězstvím Dohody, na oficiální mír si bylo nutné počkat až do 28. června 1919 kdy vznikla Versailleská dohoda, která symbolicky válku ukončila. Ta také posvětila nové státní uspořádání Evropy, protože říše, které byly na starém kontinentu, se s koncem války zhroutily.

Na samostatné státy se rozpadlo Rakousko-Uhersko. Německé císařství se stalo republikou a dostalo parlamentní uspořádání Výmarskou smlouvou. Zanikla Osmanská říše, na jejímž území vzniklo Turecko, a nakonec se změnilo i carské Rusko, které převzali po Říjnové revoluci bolševici.

Konce války se nedožil ani muž, který všechno spustil. Po atentátu dostal tehdy mladistvý Gavrilo Princip dvacet let žaláře a přežíval v nelidsky tvrdých podmínkách v pevnosti Terezín. Tam také 28. dubna 1918 ve věku 23 let zemřel na tuberkulózu.

Autor: Jan Skala

Související

Britský křižník HMS Hawke
Zahraniční Zajímavosti

110 let ztracený britský křižník z první světové války byl nalezen v Severním moři

399619212_726197859323366_3270486131707743891_n
Domácí

Popravený voják čekal přes 70 let na svou hodnost. Vrátila mu ji Černochová

c12e0043814903ad1989a215167788b0
Zahraniční Výročí

Mým národům, napsal císař. Před 110 lety začala první světová válka

Sarajevo_trial
Zahraniční

Způsobil světovou válku, ale jejího konce se nedožil. Principovi by dnes bylo 130 let