středa 9. října 2024

260 uprchlíků z Ukrajiny zamířilo z Prahy do Anglie

Pomohla jim k tomu agentura Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky, která pracovala v prostorách Magistrátu hlavního města Prahy. Jejím cílem bylo odlehčit metropoli a pomoci válečným uprchlíkům získat útočiště v Anglii.

ukrajinští uprchlíci

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podmínkou pro získání tříletého britského víza v programu Homes for Ukraine bylo nalezení soukromého hostitele, který se zaváže uprchlíky bezplatně ubytovat po dobu minimálně šesti měsíců. „Kromě toho, že jim garantuje aspoň zpočátku ubytování zdarma a sociální zabezpečení na tři roky, je Velká Británie pro ukrajinské uprchlíky atraktivní také kvůli možnostem pro jejich děti. Ty často umí alespoň trochu anglicky a mohou proto bez většího přerušení pokračovat ve vzdělávání,“ říká Neela Winkelmannová, vedoucí projektu.
Činnost agentury spočívala v poskytování poradenství, dohledávání konkrétních hostitelů pro uprchlíky, zprostředkovávání vzájemného setkání, dále pak ve vyplňování žádostí o vízum a pomoci uprchlíkům při plánování jejich cesty do Velké Británie. U agentury se od vypuknutí války zaregistrovalo 659 uprchlíků. Celkem 260 Ukrajincům, což představuje asi 40 procent žadatelů, dopomohla k získání britského víza. Agentura spolupracovala s dobrovolníky ve Velké Británii a s britským velvyslanectvím v Praze.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Související

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice

48004656323_94b3a87a27_b
Zahraniční

Členství Ukrajiny v NATO? Kamala Harris se vyhnula odpovědi na jasnou otázku

GZT0K4zXkAAGAv4
Zahraniční

Americký důchodce jako žoldák na Ukrajině. Ruský soud mu dal šest let

1000011055
Zahraniční

Fico jedná se Šmyhalem v Užhorodu. Ukrajinu v EU podpoří, v NATO ne