čtvrtek 19. září 2024

23 % Čechů nadále používá tlačítkový telefon

V minulém roce požívalo 77 % Čechů starších 16 let chytrý telefon, zbytek používá tlačítkové modely. Pevné linky uvadají.

Nokia

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podle Českého statického úřadu používalo v loňském roce 77 % Čechů starších 16 let chytrý telefon. Zbylých 23 % stále používá tlačítkové modely. Na konci roku 2021 bylo v Česku více než deset milionů SIM karet používaných v telefonech pro přístup k internetu. Mobilní internet vloni používaly přibližně tři čtvrtiny obyvatel starších 16 let.

S dostupností mobilních telefonů úzce souvisí propad pevných linek v bytech i firmách. V porovnání s rokem 2005, kdy bylo v Česku 2,1 milionu bytových a 1,1 milionu podnikových pevných linek používaných pro volání, jich na konci roku 2021 v domácnostech zůstalo jen 210 tisíc a v podnicích 260 tisíc. V roce 2021 bylo z pevných linek provoláno něco málo přes miliardu minut, v přepočtu na obyvatele necelých 10 minut měsíčně. Tj. třetí nejnižší počet provolaných minut na obyvatele ze zemí EU.

Z mobilních telefonů bylo provoláno 28 miliard minut, tedy 220 minut na obyvatele měsíčně. Za poslední tři roky se počet provolaných minut z mobilních telefonů zvýšil téměř o čtvrtinu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené