pondělí 16. září 2024

110 let ztracený britský křižník z první světové války byl nalezen v Severním moři

Potápěči našli vrak britské válečné lodi, kterou během první světové války potopil německý ponorkový torpédoborec. HMS Hawke, která byla torpédována 15. října 1914 v Severním moři, si vyžádala přes 400 obětí.

Britský křižník HMS Hawke

Britský křižník HMS Hawke
Zdroj: Picryl / Canva

  • Britský křižník HMS Hawke
  • Zdroj: Picryl / Canva

Loď HMS Hawke byla potopena během blokády Německa a na palubě se nacházelo 524 lidí, včetně kapitána. Pouze 70 členů posádky přežilo. Kevin Heath, spoluzakladatel webové stránky Lost in Waters Deep, která sleduje námořní ztráty kolem Skotska, uvedl, že objevení vraku lodi je významnou událostí.

Heath, který je odborníkem na hledání vraků, použil mapu ze starého německého deníku, která mu ukázala přibližnou polohu vraku, asi 110 kilometrů východně od Fraserburghu. Na palubě lodi, která měla délku téměř 122 metrů, byly nalezeny zbytky dělových hlavní a některé části dřeva byly stále zachovány.

Heath spolu s potápěčskou skupinou Gasperados vyrazil na přibližné místo potopení lodi. Po nalezení vraku potvrdili, že se jedná o HMS Hawke a že je historický relikt ve velmi dobrém stavu. Objev byl okamžitě oznámen britskému Hydrografickému úřadu a Královskému námořnictvu, které zvažuje udělení chráněného statusu místu. „Ocenili jsme snahu o nalezení vraku HMS Hawke,“ uvedl mluvčí Královského námořnictva.

Heath plánuje v následujících týdnech napsat o historii lodi a o obětech, přičemž už obdržel přibližně 30 e-mailů od rodin zesnulých námořníků. Přestože má v plánu pokračovat v hledání dalších vraků, považuje nález HMS Hawke za jeden z nejvýznamnějších ve své kariéře.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky